Pavilion of Work: Exploration

[Exploring Space through Form]

Using expanding foam to cover balloons and sphere objects  to explore the idea of generating  form through solid & void to use the negative space left behind as an inhabitable workspace.  The process was intended as a form generating exercise, however the images below reveal some surprising results that I wasn’t expecting. The textural qualities and patterns left behind from the cast of expanding foam , combined with the transparency in edges from where the balloon has burst through the threshold illustrate some really interesting details, both visually and conceptually. I was also fascinated in how the light could change the appearance and character of these interior voids and began experimenting with different ways of shining light through the openings of the threshold and skin of the balloon.

20131018_164141

Threshold/Boundary

20131018_165553

Skin/Light

20131018_170043

Light/Landscape

20131018_170116

20131020_165008

Interior spatial qualities

20131020_165859

Transparency

20131021_165606

20131023_164026 20131023_164246 20131023_164157 20131023_164601

While examining the model, I noticed that when a light was shone through an opening of the facade, the internal qualities of the void became animated and the light highlighted aesthetic characteristics in the patterns & forms of the model . Below is a video of me exploring the transparency and qualities of light you can get through the skin & foam void. You will have to excuse the music, I was listening to sub-focus’ new album at the time, however it does tend to enhance the alien like a futuristic atmosphere of the video.

[Design Progression]

Developed from my experiments with expanding foam and the voids left behind, I started to formulate an idea for the pavilion of work. These initial development models explore the concept of spaces created through solid and void. My intention was to use simple geometric shapes and layer them to create an elegant and adaptive interior. With the foam models, the form was restricted to the receptacle I used to enclose the foam; therefore I would use a cube as the solid, and then began to experiment with different shapes and patterns for the interior void. Influenced by research I had completed on workspace, I knew the pavilion had to be an adaptive form, therefore the layers of the model would rotate and spiral to create an ever changing form & workspace.

20131023_154218 (2)

20131021_163622 (2)

20131023_154237 (2)

20131021_163916 (2)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s